Kiedy Policja może używać sygnałów świetlnych?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mg91
    Classic
    • 2011
    • 27

Niezły luzak
  • tomwawa
    Ambiente
    • 2010
    • 186

Mam takie pytanie kiedy służbowy samochód policyjny może używać migających sygnałów świetlnych barwy niebieskiej i czerwonej?

Drugie pytanie czy mogę wyprzedzić takowy pojazd?
    WT 45581Ciemnozielona Skoda Octvia I Sprzedana
    WT 514** Srebrny VW Sharan

Komentarz

• gregor6
      Rider
      • 2008
      • 488
      • Volkswagen

Wydaje mi się, że sygnałów mogą używać tylko w "akcji"
      Kodeks drogowy (art. 24 p. 11) zabrania wyprzedzania pojazdu uprzywilejowanego na obszarze zabudowanym. Oznacza to, że poza tym obszarem przepisy dopuszczają wyprzedzanie każdego pojazdu uprzywilejowanego.
      Tutaj jest to opisane http://www.motofakty.pl/artykul/czy_..._radiowoz.html

Komentarz

• sesik
        RS
        • 2006
        • 2165

Co do pierwszego pytania to wydaje mi się (nie chce mi się szukać), że sygnałów mogą używać jak są wezwani do interwencji, zatrzymanie auta itp itd nie mogą włączyć sobie kogutów np aby ominąć korek. Jak się mylę to proszę o poprawienie.

Co do 2 pytania, polecam zapoznać się z kodeksem drogowym :diabelski_usmiech
        Kodeks drogowy (art. 24 p. 11) zabrania wyprzedzania pojazdu uprzywilejowanego na obszarze zabudowanym. Oznacza to, że poza tym obszarem przepisy dopuszczają wyprzedzanie każdego pojazdu uprzywilejowanego.

Warto tu uściślić, że według przepisów pojazdem uprzywilejowanym jest "pojazd wysyłający sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych i jednocześnie sygnały dźwiękowe o zmiennym tonie, jadący z włączonymi światłami mijania lub drogowymi; określenie to obejmuje również pojazdy jadące w kolumnie, na której początku i na końcu znajdują się pojazdy uprzywilejowane wysyłające dodatkowo sygnały świetlne w postaci czerwonego światła błyskowego".

Zatem radiowóz policyjny poruszający się po drodze, ale nie wysyłający określonych wyżej sygnałów świetlnych i dźwiękowych, jest normalnym pojazdem, jak wszystkie inne.
        Best ET = 13.666
        Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
        PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
        http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• tomwawa
          Ambiente
          • 2010
          • 186

Przydarzyła mi się taka historia.

Lecę na ślub do rodziny z warszawy do Mikołajek za miejscowością Zambrów wpadłem na kolumnę weselno-ślubną na czele której jechały 2 motocykle policyjne później cywilne bmw x6 i radiowóz oznakowany. Pojazdy policyjne wysyłały sygnały świetlne (co już chyba jest nadużyciem), a cała kolumna jechała na ścisk ok 60km/h. Podobnie jak inne samochody zacząłem wyprzedzać po 2-3 auta. Dobiłem się na prawie początek patrzę Omega też na warszawskich tablicach bierze się za wyprzedzanie pierwszej trójki i tu niespodzianka, w miejscu dozwolonym żadnych zakazów i linii ciągłych motocykl zatrzymał omegę. Po jakiejś chwili znowu był na początku.

To już chyba nadużycie władzy?
          WT 45581Ciemnozielona Skoda Octvia I Sprzedana
          WT 514** Srebrny VW Sharan

Komentarz

• Mickul
            RS
            • 2010
            • 2847

Kolumny chyba nie można wyprzedzać? Nie mówię o tej ślubnej, ale o wojskowej i składającej się z radiowozów o czerwonych sygnałach.

Komentarz

• gregor6
              Rider
              • 2008
              • 488
              • Volkswagen

Kolumna wystarczy że ma włączone sygnały świetlne i dodatkowo sygnał czerwony i jest już pojazdem uprzywilejowanym. Taka kolumna na ślubie "kolegi" to chyba lekkie przegięcie, ale może to był ślub wysokiego urzędnika państwowego :diabelski_usmiech

Komentarz

• Eidos71
                RS
                • 2011
                • 2050
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez gregor6
                Kolumna wystarczy że ma włączone sygnały świetlne i dodatkowo sygnał czerwony i jest już pojazdem uprzywilejowanym. Taka kolumna na ślubie "kolegi" to chyba lekkie przegięcie, ale może to był ślub wysokiego urzędnika państwowego :diabelski_usmiech
                Od widzimisię komendanta miejskiego/wojewódzkiego zależy, czy policjant(ka) zmieniający stan cywilny, otrzyma asystę do ślubu (oczywiście po uprzednim zwróceniu się do komendanta raportem z prośbą o taką asystę). Kiedyś było to częstsze zjawisko, teraz - zdarza się bardzo rzadko, a to z powodu oszczędności na paliwach do pojazdów służbowych. Nie trzeba być "wysokim rangą" - wystarczy trafić na dobry humor komendanta, lub siedzieć mu głęboko między pośladkami :diabelski_usmiech
                Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

Pracuję...